CONTACT

VEEL GESTELDE VRAGEN

Hier vindt u een lijst met volledige en zeer praktische antwoorden
Hebben jullie een wachtlijst?
Nee, wij hebben geen wachtlijst. Bij ons kun je volgende dag beginnen autorijlessen. Voor het rijlessen in het weekend rekenen wij geen extra kosten.
Wanneer kan ik mijn eerste rijles volgen?
Je kunt altijd per direct beginnen met je rijopleiding.
Ik heb mijn theorie nog niet, mag ik al rijlessen volgen?
Ja, je mag zonder een theoriecertificaat autorijlessen volgen. Uiteraard moet je wel je certificaat hebben als je gaat afrijden.
Mag ik in termijnen betalen?
We hebben wel de mogelijkheden om de lespakketten in termijn te betalen, om een regeling te treffen kun je het beste met een van onze instructeurs contact opnemen.
Word ik thuis opgehaald en weer afgezet voor mijn rijles?
Je kunt, als je binnen onze werkgebied woont, thuis opgehaald en weer thuis afgezet worden voor je rijlessen.
Kan ik ook rijlessen in de avonden en weekenden?
Ja, het is mogelijk om in de avonduren of op de zaterdagen rijles te nemen in Den Bosch.
Ik wil mijn rijles afzeggen. Kan dat?
Als je een rijles tenminste 24 uur van tevoren afzegt, hoef je die rijles niet te betalen.
Ik heb al rijervaring eerder rijles gehad, hoeveel autorijlessen heb ik nodig?
Wij adviseren om eerst een proef rijles te nemen. Aan de hand daarvan kunnen we je nieuwe beginsituatie bepalen voor een passend rijles pakket voor je rijbewijs.
Wanneer kan ik met de theorie beginnen?
Vanaf 16 jaar kun je je theorie-examen halen, als je deze haalt krijg je een theoriecertificaat. Dit theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig vanaf de dag dat je het examen hebt gehaald. De echte rijlessen kunnen al starten vanaf 16,5 jaar.
Kan ik in mijn eigen tempo bij jullie rijlessen?
Ja, bij rijschool Rijschool Asro sta je centraal. Jij bepaalt zelf hoe vaak je wilt lessen en in welk tempo je je rijbewijs wilt halen.
Hoe lang duurt de rijopleiding?
De duur van je rijopleiding is afhankelijk van het benodigde rijlessen die je zult hebben en je beschikbarheid voor de rijlessen. Meeste kandidaten halen hun rijbewijs binnen 3 a 5 manden.
Ik heb faalangst / rijangst. Wat moet ik doen?
Wanneer je last hebt van faalangst of rijangst kan de stap tot het nemen van rijlessen erg groot zijn. Wij adviseren dit dan ook aan te geven tijdens je proefles. Je instructeur is hier dan direct van op de hoogte en kan er voor zorgen dat jij in een prettige omgeving en met de juiste hulp toch succesvol aan je rijopleiding kunt beginnen!
Hoe moet ik jullie machtigen?
Je kunt ons eenvoudig machtigen via www.mijn.cbr.nl - Log in met je Digid, - klik op machtig de rijschool - vul je persoonlijke gegevens en ons rijschool nummer in: 2017H6
Wat is een zelfreflectieformulier?
Over Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets en/of het examen hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Een onderdeel hiervan is jouw zelfreflectie. Hiermee bedoelen we eigenlijk; ‘hoe vind jij nu eigenlijk zelf dat je deelneemt aan het verkeer?’
Wat is een BNOR (Staatsexamen)Examen?
Wanneer je 4 keer bent gezakt voor je CBR praktijkexamen, dan rij je de volgende keer een BNOR examen, ofwel staatsexamen. BNOR staat voor Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid. De eisen voor het slagen voor het examen zijn hetzelfde als voor een normaal CBR praktijkexamen. Je mag wel pauze nemen als je wilt.
Wat is een Eigen Verklaring (EV)?
Iedereen die examen doet bij het CBR moet een verklaring van geschiktheid hebben. Dat is een formulier met vragen over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Indien je een of meer vragen op de eigen verklaring met ja beantwoordt, moet een arts er een aantekening op zetten. Bij bepaalde medische aandoeningen kan het CBR naast de aantekening van een arts ook vragen om een onderzoek door een medisch specialist, zoals een oogarts of neuroloog. Indien je alle vragen met nee kunt beantwoorden behoef je geen extra keuring als hierboven omschreven te onder gaan
Welke leeftijd mag je auto rijden?
Je mag vanaf 16,5 jaar autorijles nemen voor je auto rijbewijs. Vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen. Onder Begeleiding rijden vanaf 17 jaar tot 18 jaar Met 2toDrive kunnen kandidaten vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij met een begeleider van een ervaren bestuurder autorijden. Je kan vanaf je 16e theorie-examen doen. Ben je 16,5 jaar? Dan mag je praktijklessen volgen en ook tussentijdse toets afleggen. De begeleiderspas voor de begeleider voor 2toDrive kun je maximaal 5 personen opgeven.
Hoe weet ik of een rijschool betrouwbaar is?
Een betrouwbare rijschool vinden kan niet altijd makkelijk zijn. Je kan alle eerst nagaan of de rijschool bij een van de brancheorganisaties is aangesloten, zoals BOVAG, zo weet je zeker dat je een goede rijschool kiest.
Wie is verantwoordelijk tijdens rijles?
Met artikel 1 van het RVV 1990 staat dat in het geval van een lesauto de rijinstructeur als juridische bestuurder gezien moet worden. De kandidaat die les volgt, is de feitelijk bestuurder, maar wordt verzekeringstechnisch als inzittende gezien. De instructeur is bij een ongeluk of schade tijdens de rijlessen aansprakelijk voor alle schade. Onze rijschool Asro is verzekerd voor alle ongevallen samen met inzittenden (Kandidaten ook).
Waar kan ik het auto theorie-examen reserveren?
Het reserveren van je theorie-examen kun je zelf doen of het door je rijschool laten regelen. Als je het zelf aan wilt vragen doe je dat op www.mijn.cbr.nl De kosten zijn ongeveer € 33,- en moet online betaalt worden.
Wat moet ik meenemen naar het theorie-examen?
Naar je theorie-examen moet je het volgende meenemen: – geldige legitimatie – Je reserveringsnummer
Mag ik theorie-examen doen als ik nog geen 16 jaar ben?
Je mag pas theorie-examen doen als je 16 jaar of ouder bent. Je kunt ook pas een theorie-examen reserveren als je ook echt 16 bent, dus niet 2 dagen voor je verjaardag.
Mag ik zonder theorie-certificaat wel praktijklessen nemen?
Je mag praktijklessen volgen zonder een theorie-certificaat te hebben. Wel is aan te raden om bij ongeveer 10 praktijklessen te zorgen dat je geslaagd bent voor het theorie-examen.
Hoelang is mijn theorie-certificaat geldig?
Het theorie-certificaat is 1,5 jaar geldig, daarna zul je opnieuw je theorie moeten halen. Je kunt je theorie-examen niet reserveren voordat je oude verloopt.
Ik ben mijn theoriecertificaat verloren/kwijt, wat nu?
Ga naar het cbr theorie-centrum bij je in de buurt, daar vul je een formulier in, je laat je legitimatie zien, een pasfoto en een aangifte bewijs van de politie. Je betaalt het duplicaat en dit wordt je via de post toegestuurd. Contant betalen bij het cbr is niet mogelijk, neem je pinpas of chipknip mee.
Ik zoek een theorieboek om uit te leren, waar haal ik dat?
Op onze site kun je een prima auto theorieboek downloaden met alle leerstof die je moet kennen om het theorie-examen met succes af te kunnen leggen. Het theorieboek is zeer goedkoop, up-to-date en supersnel in huis!
Wat zijn bijzondere verrichtingen of bijzondere manoeuvres?
Dit zijn bijzondere handelingen met je auto. Twee van deze alle handelingen krijg je tijdens het examen gevraagd. - Keren op de weg door middel van 3 steken - Keren door middel halve draai - Keren door middel van bocht achteruit - Auto file parkeren - Achteruit een parkeervak in - Vooruit in een vak parkeren - Recht achteruit rijden - Helling proef met de handrem
Theorie-examen – het vernieuwde examen 1 November 2019
Vanaf 1 november 2019 gaat de theorie aanzienlijk veranderen. Een theorie-examen bestaat nu uit: 25 vragen over gevaarherkenning – Minimaal 13/25 goed beantwoorden 12 vragen over verkeersregels( Kennis)  –  Minimaal 10/12 goed beantwoorden 28 vragen over verkeersinzicht – Kennis   – Minimaal 25-28 goed beantwoorden
De vragen over gevaarherkenning kun je altijd met 3 dezelfde mogelijkheden beantwoorden.
A – Remmen, B – Gas los laten, C – Niks doen (Deze zijn verwerkt in onze theorie-examens)
Wat houden de vragen van gevaarherkenning in?
Je begint het theorie-examen met 25 vragen gevaarherkenning. je ziet een verkeerssituatie en jij moet bepalen wat de beste keus is, remmen, gas loslaten of niks doen. Zonder een beetje praktijkervaring zijn deze vragen best lastig. Duidelijke richtpunten over gevaarherkenning zijn er niet. Gevaarherkenning houdt in dat je inzicht hebt in situaties, gevaar tijdig herkent, ver vooruit kijkt en tijdig de goede beslissingen neemt. Er is wel wat over te vertellen, maar de informatie is voornamelijk op inzicht gebaseerd.
Wat houden de theorievragen van verkeersregels in?
Je krijgt 12 van deze theorievragen per theorie-examen. Deze vragen gaan over feitelijke verkeersregels, bijvoorbeeld de voorrang of de betekenis van borden.
Wat houden de vragen van verkeersinzicht en risico in?
Je krijgt 28 vragen uit deze categorie per theorie-examen. Je krijgt een afbeelding te zien met een vraag. Daarbij kies jij het goede multiple choice antwoord. Hier gaat het om je algemene inzicht in het verkeer en de risico’s die daar aan verbonden zijn.
Tussentijdse toets?
Wat is een tussentijdse toets? Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je moet dezelfde dingen doen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. En je krijgt tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen. Iets voor jou? Wil je alvast wennen aan de examensituatie? Tips van een CBR-examinator krijgen? Of wil je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen tijdens je rijexamen? Dan is een tussentijdse toets echt iets voor jou. Hoe vraag ik een tussentijdse toets aan bij het CBR? Een tussentijdse toets vraag je aan via je je rijschool. Die reserveert de toets voor jou bij het CBR. Voor een tussentijdse toets moet je minimaal 16,5 jaar zijn én geslaagd zijn voor je theorie-examen. Wat neem je mee naar de tussentijdse toets? De officiële uitnodiging voor je toets Je geldige identiteitsbewijs. Zonder dit document kun je geen toets doen Het formulier ‘Zelfreflectie’. Vul het van tevoren in. Na de toetsrit bespreek je dit zelfreflectieformulier met je examinator
Hoe gaat het praktijkexamen auto?
Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Voor het examen In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert: • de uitnodiging voor je examen • je identiteitsbewijs • of je bent geslaagd voor je theorie-examen • of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt; na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig. 2. Op het parkeerterrein • Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. • Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard. 3. De examenrit De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen. 4. De uitslag Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent. Ben je geslaagd? Dan kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Ben je gezakt? Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien samen met je instructeur. Begin dan zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen. Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen BNO examen. Langer wachten na afgebroken examen Als de examinator je rijexamen afbreekt vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, krijg je te maken met een langere wachttijd. Dan kun je pas na 6 weken herexamen doen bij het CBR, om je rijvaardigheid op peil te brengen. Normaal is de verplichte wachttijd 2 weken als je bent gezakt.
Hoeveel rijlessen nodig?
Gemiddeld heeft iemand 39 uur rijles nodig om het rijbewijs te halen (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2019). Dit verschilt natuurlijk per leerling. Je rijinstructeur kan je helpen inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt. Tip: laat je instructeur inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt.